Duminică

24 Aprilie 2011

Stiri

ŞTIINŢĂ : Precipitaţiile pot fi provocate artificial! 15 apr. 2011, 12:02

Cu ajutorul tehnologiilor moderne, ploaia poate fi provocată în mod artificial, pe baza aşa-numitei tehnologii a “însămânţării” norilor, care constă în introducerea de particule de gheaţă carbonică sau cristale de iodură de argint într-un nor, cu scopul de a provoca precipitaţii.

Interesant este faptul că unul din precursorii acestei tehnologii este o românca, Stefania Mărăcineanu, care a provocat prima ploaie artificială din lume, în 1931, în Bărăgan, iar puţin mai tarziu în zona deşertică a Algeriei. Totuşi, prima experienţă la o scară mai amplă este efectutata de inginerul american Vincent Schaefer, care în 1946 a dispersat din avion, la baza norilor, zăpada carbonică, declanşând o aversă puternică.

Tehnologia a mai evoluat, dar experimentele desfăşurate au fost în general ţinute secret. Proiectul Stormfury, din anii ’60, când Statele Unite au incercat sa influenţeze evoluţia uraganelor din zona Atlanticului este unul dintre exemple. Ceva mai tarziu s-a aflat că ruşii au “însămânţat” nori deasupra Belarusului, după dezastrul de la Cernobâl, într-o tentativă de a dispersa particulele radioactive ce se îndreptau spre Moscova.

Această tehnologie este cel mai des folosită de China care “trage” rachete cu cristale de iodura de argint deasupra zonelor sale cele mai aride. Acelaşi lucru s-a întamplat şi puţin înainte de Olimpiada din 2008, de la Beijing cand aerul poluat ar fi fost curăţat în urma unor ploi provocate artificial. Un an mai târziu, a fost provocată o ninsoare de trei zile, tot în Beijing, acolo unde zăpezile sunt rare.

Taguri: ploi artificiale, rusia, china, baragan

Trimite prin: